понеделник, 15 октомври 2012 г.

СЛИВЕН - ГРАДЪТ НА СТОТЕ ВОЙВОДИ

Град Сливен е разположен в подножието на южните склонове на Сливенската планина, с която започва Източна Стара планина. Границите на Сливенската планина се определят от прохода „Вратник“ и Сливенския проход. За нея са характерни стръмни и скалисти склонове и дълбоки нарези от притоците на Тунджа и Луда Камчия. Първенец е връх Българка с височина 1181 м. Върху скален масив северно от града е разположен природният парк „Сините камъни“, който обхваща близо единадесет хиляди и половина хектара от Сливенския Балкан, известен под името Карандила. Стари названия на Сливен са: Савулен, Суида, Туйда, Ислимие, Истилифинус, Селимно, Свилне, Сливно, Сливне. Всеки, който е минавал край Сливен, е виждал Сините камъни, които се издигат като стена над града. (източник - Уикипедия)
Тук фотографа е малкия Алекс.
Старият бряст - хилядолетното дърво в центъра на Сливен
МЕСТНОСТТА "КАРАНДИЛА" - гледката от високо е красива и величествена:
Кулата
От тук се спускали с делта-планери
Както виждате снимката е направена от лифта.На отиване,когато се изкачвахме нагоре много ме беше страх, затова тези снимки са правени,когато се спускахме надолу.
Чешмата
Скалният феномен "Халката" Според народното поверие, когато човек премине през отвора на Халката, сменя пола си. Според друго предание някога цялата долина под Сините камъни е била море и на Халката били завързвани корабите на мореплавателите.
Аз не ходих до там. Авторът на тези снимки е брат ми:
Доколкото разбрах за тази сграда - навремето е била резиденция.
Ами,това беше всичко от мен.Не можах да обходя всички красиви места в околностите на Сливен,защото времето ми беше ограничено. На малкият Алекс много му хареса,защото той за пръв път ходи на такива места, даже и за пръв път се вози на влак.А на лифта много му хареса. Надявам се и на вас да ви хареса виртуалната разходка в околностите на гр.Сливен!

1 коментар:

  1. Да, това е резиденцията на Тодор Живков, сега е хотел "Шато Алпиа", стаите на Живков са запазени във автентичния им вид.
    Сградата наистина е красива :)

    ОтговорИзтриване